dimecres, 23 de maig del 2012

LA DIFTÈRIA


PRINCIPALS ZONES DEL MÓN AFECTADES PER LA DIFTÈRIA.

El nom “Diftèria” prové de la paraula grega διφθέρα que vol dir membrana, i és una malaltia infecciosa aguda epdèrmica. Es caracteritza per l'aparició de falses membranes, firmament adherides, d'exsudar fibrinòs, que es formen principalment a les superfícies mucoses de les víes respiratòries i també a les digestives superiors. També es pot dir enfermetat de “coll de toro”.
Es tracta d' una malaltia aguda molt infecciosa que es manifesta bàsicament durant  la infància entre 1 i 5 anys.
Acostuma a afectar --> les amígdales, la gola, el nas o la pell

CAUSES I VIES DE CONTAGI:
El bacteri causant de la malaltia rep el nom de Corynebacterium diphtheriae o també conegut com a bacil de Klebs-Löffler.

Característiques del bacteri:
  • Gram-positiu ( bacteris els quals amb la tinció de Gram es tenyeixen de blau o lila)
  • Aèrobi
  • Catalasa positiva
  • Quimioorganòtrofa

     La malaltia es transmet als altres per mitjà del contacte directe amb esternuts, la gola, els ulls, la pell o qualsevol altre tipus de secreció dels malalts.

    PERÍODE D' INCUBACIÓ:
      Al cap de 5 dies de l' exposició a la diftèria,es forma un exsudant d' un blanc grisenc que afecta a les superfícies del nas i la gola.
    SIMPTOMATOLOGIA:
    La diftèria es pot mostrar a dues zones diferents ( la gola i el nas o la pell) i per tant, té diferents símptomes per a cada zona:
    • Gola i nas: Es produeix un augment a la gola, també, un augment lleu de la temperatura corporal i finalment podem trobar nòduls limfàtics inflamats. Amés, es pot acabar formant una nova membrana a la gola.
    • Pell: Els símptomes de la pell solen ser molt dolorosos, ja que observem que la pell se'ns boteix i se'ns queda irritada ( color vermellòs).

    *Alternativament, una persona que pateix diftèria pot no patir cap símptoma. També es poden reconèixer alguns principis d'infeccios, cutànees, vaginals , conjuntives oculars o fins i tot alguna que d'altre infecció a l'oïda.
    TRACTAMENT:
    Normalment es tracta la diftèria prevenint-la a partir d'una vacuna, la qual es combina amb la vacuna del tètan i la de la tòs ferina. Aquesta vacuna és triple i és coneguda com la DTP.
    COMPLICACIONS I SEQÜELES:
    Ls diftèria,si no és tractada correctament, pot agreujar-se i derivar en complicacions que afectin al ronyó,al cor i al sistema nerviós, amb la qual cosa pot provocar una paràlisi.
    entre un 5 i un 10% dels casos moren.

    PREVENCIÓ:
    • Mantenir un control adequat de la DTP
    • Intentar no estar en contacte amb cap malalt i si no és el cas, fer alguna que d'altra revisió per tal de prevenir l'enfermetat ( pendre aintibiòtics, fer anàlisis, etc)
    • Els malalts s'han de tapar la boca a l'estossegar amb un mocador per evitar el contagi als altres
    • És molt recomanable vacunar-se




3 comentaris:

  1. deixo la página web on he trobat informació extra del llibre:
    https://malaltiesinfeccioses.wikispaces.com/La+dift%C3%A8ria

    ResponElimina
  2. Alexis me parece muy interesante tu explicacion, mas que todo porque explicas de donde procede!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. gracias jessica, has visto el video, aunque es un castellano mal traducido se entiende mejor!

      Elimina